Mjummie

K A F F E . . .

Caffe Latte dominerar fullständigt på caféerna! Men vad innehåller egentligen en Caffe Latte?
Och vad finns det för andra goda kaffedrycker? Vågar du testa något nytt?

Här nedan följer en förklaring på olika kaffedrycker. Min favorit är Caffe Latte, vilken är din?
Kanske vågar du testa något nytt efter att ha läst det här och ser vilka goda alternativ det finns att välja på!

Alla dessa underbara kaffedrycker

Espresso är en liten mängd (2-4 cl) starkt och fylligt kaffe som är täckt av ett fast kaffeskum som kallas crema. Espresso görs med en speciell maskin där hett vatten under högt tryck pressas igenom kaffepulvret.
I de flesta länderna är drycken känd under sitt italienska namn. I Italien används dock kort och gott Caffé, som synonym till Espresso, eftersom Espresso där är den vanligaste typen av kaffe på kaffebarer och caféer.

image61
Espresso


Doppio Italienska för dubbel espresso


Ristretto Espresso gjord med normal mängd kaffe men mindre mängd vatten som ger en mer koncentrerad dryck. Kallas även Corto.


Lungo Espresso tillredd med dubbla mängden vatten.


Caffé Americano Enkel espresso serverad i en vanlig kaffekopp som fylls upp med hett vatten. Påminner om Lungo men är svagare.


Caffé Freddo Espresso med socker som kyls ned och serveras kall.


Shakerato Espresso som skakas med socker och isbitar i en shaker. Serveras i glas utan isbitar.


Caffé Latte Min favorit! Görs oftast på en dubbel espresso och sedan ångad mjölk motsvarande 2/3 av den totala mängden. Mjölken skall vara krämig men inte skummad på toppen.

image62
Caffe Latte

Café au lait En klassisk fransk kaffedryck gjord på lika delar starkt franskt bryggkaffe och varm mjölk som traditionen bjuder. Blanda kaffe och mjölk samtidigt eller mjölken först och sedan kaffet.


Caffé con panna Espresso som toppas med en klick vispgrädde.


Caffé latte freddo En Caffe Latte med socker som kyls ned och serveras kall.


Caffé Latte Macchiato Caffe Latte med mindre mängd kaffe och mer mjölk. Skall göras omvänt i förhållande till Caffe Latte, det vill säga ånga mjölken och tillsätt lite espresso försiktigt ovanpå mjölken, gärna så att en skiktning uppstår. För att lyckas med detta krävs att mjölken är ångad tillräckligt krämig.


Caffé Maraccino Espresso i ett glas med lika mängd mjölk tillsatt.


Cappuccino Tillagas normalt på en enkel espresso som skall utgöra 1/3 av färdig mängd. Tillsätt 2/3 mjölk som ångas med ångrör så att halva mängden mjölk blir till skum som kommer att ligga överst i koppen. Koppen skall dessutom vara värmd före tillredning.

Toppa gärna med kakao, kanel eller riven choklad.


Det kommer mera!
Underbara helg

Helgen var hel kul om man bortser från början...

Shopping runt om i landet
I söndags var jag och F i Borås och shoppade loss. Vi hann även med Kungsbacka och Freeport. Jag fick köpt en hel del saker som jag behöver. Bland annat ett par söta ballerina skor, en tunika, en rosa klänning med mera. F fick även köpt sina efterlängtade skor. Så det var en lyckad resa! Sedan såg jag ett par Replay skor som liknar dom jag har fast i annan färg, nämligen svart/rosa *vill ha* Dom som känner mig vet att jag är en rosa pingla ;-)

Valborg
I måndags var jag ledig så åkte till systemet och handlade "gotta" till Valborg! De blev en och annan öl, BB - Bacardi Breezer, Cider med mera! 

  Carlsberg  Lapin Kulta   Xider   Bacardi Breezer

Valborg blev så bra som den bara kunde bli å vi hade så kul som bara vi kan! Det blev grillning med gänget och några till; det var lagom mycket folk och stämningen var på topp med gott käk, dricka, dans å partaj!

Kvällen var ung... och vi höll igång ett bra tag efter midnatt! Lyckat - oh jaa!

*Lyckad Valborg* (",)

RSS 2.0